piątek, 20 stycznia 2023

Jajka faszerowane pastą z awokado

 Jajka nadziewane awokado to lekka i zdrowa przekąska. Awokado nie należy do moich ulubionych warzyw ale ta przekąska smakuje nawet opornym. 

Osobiście uznaję awokado za warzywo ale jak wiecie zdania są podzielone.


Składniki:

4 jaja ugotowane na twardo

ząbek czosnku

dojrzałe awokado

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz do smaku


Jajka wkładamy do zimnej posolonej wody, żeby nie popękały. Po ugotowaniu na twardo i wystudzeniu obieramy i przekrajamy wzdłuż. Miąższ awokado kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sól pieprz i sok z cytryny. Dodajemy żółtka, szczypiorek i posiekany czosnek oraz majonez. Wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz