Marynowanie pstrąga ma kilka zalet. Po pierwsze, dodaje smaku i aromatu do ryby, co sprawia, że jest bardziej apetyczna i interesująca w smaku. Marynowanie może również pomóc zmiękczyć mięso ryby.
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy saperskiej
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
2 łyżki cukru
½ łyżeczki curry
Sól wg uznania
Biały pieprz wg uznania
Garść świeżej Bazylii
Garść świeżej pietruszki
Cytryna
Limonka
Przygotowanie:
Oliwę, musztardę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier , curry, pieprz i sól mieszamy razem i nacieramy ryby. Cytrynę i limonkę kroimy w plastry i wkładamy między ryby. Posypujemy świeżymi ziołami. Tak przygotowaną rybę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po drugie, marynowanie pstrąga może również pomóc w przedłużeniu jego trwałości. Poprzez dodanie soli i kwasu (np. cytrynowego lub octowego), proces marynowania może zahamować rozwój bakterii i drobnoustrojów, co pozwala na dłuższe przechowywanie ryby.
Warto również zauważyć, że marynowanie pstrąga to szybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego dania. Wystarczy przygotować marynatę, zamarynować rybę i pozwolić jej odpocząć w lodówce przez kilka godzin lub nocy, a następnie upiec lub smażyć w zależności od preferencji.
Składniki:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy saperskiej
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
2 łyżki cukru
½ łyżeczki curry
Sól wg uznania
Biały pieprz wg uznania
Garść świeżej Bazylii
Garść świeżej pietruszki
Cytryna
Limonka
Przygotowanie:
Oliwę, musztardę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier , curry, pieprz i sól mieszamy razem i nacieramy ryby. Cytrynę i limonkę kroimy w plastry i wkładamy między ryby. Posypujemy świeżymi ziołami. Tak przygotowaną rybę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz