niedziela, 20 listopada 2022

Gruszki w rumie pod maślaną pierzynką




    Słodka, ciepła miodowo rumowa gruszka świetnie sprawdza się w jesienne długie wieczory.
Maślana, chrupiąca kruszonka wspaniale komponuje się z soczystą gruszką.

Składniki:

4-5 gruszek
2 łyżki masła
4 łyżki naturalnego miodu
sok z połówki cytryny
2 goździki w całości
4 łyżki rumu

Na kruszonkę:

150g mąki
100g masła
80g cukru
szczypta soli


Przygotowanie:


Umyte gruszki obieramy, dzielimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.

Na dużej patelni rozpuszczamy masło wkładamy przygotowane gruszki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy goździki i miód. Podsmażamy wszystko razem i zostawiamy na chwilę na patelni żeby gruszki "wypiły" nieco powstałego likieru.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Do mąki dodajemy sól i cukier oraz mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę. Energicznie zagniatamy do momentu aż składniki nie będą miały "struktury" kruszonki. Po wszystkim wstawiamy kruszonkę na 10 min do lodówki.

W kolejnym kroku układamy karmelizowane gruszki w okrągłej żaroodpornej formie do pieczenia. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy ok 30-40 min. w 180 stopniach. Kruszonka powinna zarumienić się na złocisty kolor.

Ważne w tym deserze jest to, żeby nie zastępować masła margaryną :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz