sobota, 19 listopada 2022

Sernik "na bogato"

 

   
    

        Sernik przygotowuję na specjalne okazje gdyż jest to deser pracochłonny ale w smaku tak delikatny i puszysty, że nie można go sobie odmówić.


Składniki
  • 1 kg tłustego, 3 trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 10 jaj
  • 300 g masła
  • 300 gram cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Otarta skórka z pomarańczy
  • Garść prażonych migdałów
  • Mała puszka kajmaku
  • Paczka herbatników kakaowych


Przygotowanie

Pierwszym etapem przygotowania sernika jest zrobienie spodu. W tym celu kruszymy lub blend ujemy herbatniki i wlewamy do nich 50g rozpuszczonego masła. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wykładamy na blaszkę.

Aby sernik się udał wszystkie składniki wcześniej wyjmujemy z lodówki, żeby przygotowując ciasto były w temperaturze pokojowej (z wyjątkiem białek z których będziemy ubijać pianę). Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy mikserem aż stanie się puszyste. Następnie powoli dodajemy żółtka i cukier. Następnie ciągle miksując dodajemy mąkę, twaróg i skórkę pomarańczową. Kolejnym krokiem jest ubicie białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą, która parując podczas pieczenia sprawi, że nasz sernik nie wysuszy się i pozostanie jędrny i wilgotny. Po upieczeniu sernik pozostawić do całkowitego wystygnięcia następnie wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz